Szkliwo jest najtwardszą tkanką ludzkiego organizmu. Pomimo swoich wyjątkowych cech szkliwo może ulec zniszczeniu. Uszkodzone szkliwo przyczynia się do powstawania nadwrażliwości zębów, która z kolei powstaje najczęściej w wyniku nieodpowiedniej higieny jamy ustnej.

Wiele osób skarży się na nadwrażliwość zębów. Objawia się ona silnym, intensywnym bólem, który odczuwa pacjent poprzez kontakt z czynnikiem wywołującym. Czynnikami mogą być kwaśne, słodkie, zimne lub gorące napoje i jedzenie. Często ból zębów pojawia się również podczas wdychania chłodnego powietrza w jesienne oraz zimowe dni. Jednym słowem, nadwrażliwość przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu.

Kwasy znajdujące się w pożywieniu niszczą szkliwo

Zęby pokryte są szkliwem, które osłania je przed działaniem bodźców zewnętrznych. Nadwrażliwość powstaje wtedy, gdy warstwa szkliwa staje się cieńsza niż powinna być. Jednym z powodów powstawania nadwrażliwości jest dieta bogata w kwasy. Kwasy powodujące osłabienie szkliwa znajdują się m.in. w słodkich, gazowanych napojach oraz w cytrusach i innych kwaśnych owocach i warzywach. Dla dobra zębów lepiej jest całkowicie zrezygnować z picia sklepowych napojów, natomiast soki należy pić przez słomkę. Słomka ogranicza kontakt soku ze szkliwem. Należy pamiętać o tym, by po wypiciu lub zjedzeniu posiłku zawierającego kwasy wypłukać usta czystą wodą i nie myć zębów przez minimum 30 minut. Może to dziwić, gdyż od lat nawołuje się by myć zęby po każdym posiłku, jednak umycie zębów zaraz po wypiciu soku np. grapefruitowego skutkowałoby intensywniejszym ścieraniem szkliwa.

Nieprawidłowe szczotkowanie przyczynia się do powstawania nadwrażliwości

Inną przyczyną niszczenia warstwy szkliwa jest nieprawidłowe oczyszczanie zębów. Szkliwo można ścierać w sposób mechaniczny, poprzez zbyt mocne szczotkowanie zębów lub używanie szczoteczki o zbyt twardym włosiu. Krzywdę swoim zębom można wyrządzić używając zarówno szczoteczki manualnej jak i elektrycznej. Myjąc zęby szczoteczką manualną należy zawsze wykonywać nią ruchy wymiatające, natomiast szczoteczki elektrycznej nigdy nie można dociskać do zębów. Jest to niesamowicie ważne, gdyż nieprawidłowe szczotkowanie doprowadza do obsuwania się dziąseł. Dziąsła które zsuwają się z zęba odsłaniają wrażliwe szyjki zębowe. Dlaczego jednak szyjki zębowe są wrażliwe? Wszystko sprowadza się znowu do grubości szkliwa, gdyż w obrębie szyjki szkliwo staje się coraz cieńsze, a to znaczy że ząb będzie bardziej odczuwał bodźce zewnętrzne. Wewnątrz każdego zęba znajduje się żywa i intensywnie unerwiona tkanka, która jeżeli nie jest osłonięta szkliwem odpowiedniej grubości, będzie reagowała bólem.

Prawda jest taka, że nabytej nadwrażliwości nie można już cofnąć, można co najwyżej zatrzymać jej pogłębianie się. Stosując się do zasad odpowiedniej higieny jamy ustnej oraz uważając z kwasami pochodzącymi z diety można znacznie zmniejszyć odczuwanie nadwrażliwości zębów.